Pregătiri de război: UE anunţă că nu va sta cu mâinile-n sân dacă SUA vor impune tarife pe importurile de oţel şi aluminiu. Nemţii cred că Trump a devenit serios cu ameninţările
Data: 21-02-2018
Comisia Europeană pregăteşte contramăsuri concrete în cazul în care Statele Unite vor impune tarife semnificative pe importurile de oţel şi aluminiu, scrie Deutsche Welle.

Publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a anunţat recent că oficialii UE pregătesc un răspuns rapid la posibile tarife americane asupra importurilor de oţel şi aluminiu.

Pe fondul supracapacităţii existente la nivel mondial, secretarul american al comerţului Wilbur Ross a recomandat săptămâna trecută impunerea de tarife ridicate pe importurile americane. Acesta a indicat că un posibil scenariu ar putea privi un tarif de aproximativ 24% pe toate importurile de oţel şi unul de cel puţin 7,7% pe importurile de aluminiu.

Conform unui alt scenariu, ar urma să fie impuse tarife numai asupra a cinci ţări, printre care China şi Rusia. Preşedintele american Donald Trump va trebui să ia o decizie în acest sens.

În cazul în care ţările UE vor fi afectate de tarife mai mari, Comisia Europeană „va veni cu un răspuns adecvat în câteva zile“, anunţă publica­ţia germană, adăugând că cel mai probabil accentul se va pune pe produse agricole incluzând roşii şi cartofi.

Însă, tarife ar mai putea fi impuse şi asupra importurilor de motociclete americane. Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, oficialii UE au menţionat posibilitatea impunerii unui tariff pe importurile de Harley-Davidson din Wisconsin.

Aceştia au mai menţionat un posibil tarif pe whiskey-ul din Tennessee şi Kentucky.

Unele produse de pe lista unor posibile tarife europene au fost incluse acolo în timpul ultimei mari dispute comerciale dintre UE şi SUA din timpul mandatului preşedintelui George W. Bush. Însă lista a fost modificată semnificativ de atunci pentru a reflecta noile realităţi.

În cazul Germaniei, pentru care SUA reprezintă cea mai importantă destinaţie pentru exporturi după restul UE, potrivit Reuters, exportatorii acestei ţări speraseră că administraţia Trump nu-şi va pune în aplicare ameninţările privitoare la comerţ.

Acum, însă, scrie Handelsblatt, aceştia îşi văd speranţele spulberate.

Potrivit preşedintelui Camerelor Germane de Comerţ şi Industrie, DIHK, Martin Wansleben, de această dată preşedintele american chiar intenţionează să-şi pună în aplicare planurile.

„America First nu mai este doar un slogan, ci devine realitate“, a declarat acesta.

Wansleben nu a fost singurul luat prin surprindere de severitatea propunerilor lui Ross. Mulţi au avut un sentiment fals de siguranţă pentru că a durat atât de mult ca Departamentul pentru Comerţ să vină cu sugestii concrete pentru implementarea agendei comerciale a administraţiei americane.
Sursa: www.zf.ro

Contact

Social