Semnele rele pentru economia mondială se strâng din mai multe colţuri ale lumii
Data: 23-07-2018
Din mai multe părţi ale lumii apar avertismentele că pot veni turbulenţe fi­nanciare serioase sau chiar o nouă criză.

Trei titani ai crizelor financiare din trecut şi-au exprimat temerile legate de capacitatea SUA de a înfrunta urmă­toa­rea criză, Bernanke, Geithner şi Paulson evidenţiind noi vulnera­bilităţi ivite de la ultima recesiune, scrie Bloomberg.

Deşi s-au arătat de acord că siste­mul bancar este mult mai puternic decât în trecut, Ben Bernanke, fost şef al Rezervei Federale americane, Timothy Geith­ner, fost secre­tar al Trezore­riei americane, şi John Paulson, un investitor că­ruia criza finan­ciară i-a adus o avere, au decla­rat că întrevăd vulnerabilităţi în arse­nalul de luptă împotriva crizei al ţării. Cei trei au criticat de asemenea defi­citele bugetare în creştere ale SUA, cea mai mare economie a lumii.

De asemenea, şeful Minneapolis Fed a declarat că în opinia sa noi majo­rări de dobânzi ar putea declanşa o recesiune, în timp ce preşedintele băncii centrale americane Jerome Powell spune că dobânzile urmează cea mai bună direcţie „deocamdată“.

Încetinirea celei de-a doua mari eco­no­mii a lumii, cea chi­nezească, repre­zin­tă un alt motiv de în­gri­jorare. În plus, aceas­ta s-ar pu­tea în­drepta că­tre o criză a da­to­riilor. După ce com­paniile chi­ne­zeşti au acumu­lat da­torii ani la rând, de­faul­turile din sec­torul corporate chi­nezesc s-ar putea în­mulţi acum pe fon­dul cam­paniei autori­tă­ţilor chineze de a reduce riscurile de pe pieţele financiare ale ţării.

Din cauza acestei campanii, firmele au dificultăţi în a atrage noi fonduri pentru a-şi plăti datoriile, ducând la un nivel record al defaulturilor legate de obligaţiuni în acest an.

Premierul britanic Theresa May a avut parte de o nouă săptă­mână dramatică în cadrul discuţiilor privind Brexitul, în timp ce Trump a sfătuit-o să dea pur şi simplu UE în judecată.

Perspectivele de creştere sunt downgradate în Asia de sud-est pentru tot restul acestui an. Iar FMI-ul spune că pieţele sunt prea calme când vine vorba de riscurile implicate de un război comercial.

Îngrijorări puternice privitoare la tarife au fost de asemenea exprimate în ultima săptămână. Şeful Fed Powell a avertizat că barierele comerciale pun în pericol salariile şi creşterea, în timp ce companiile americane se plâng că nu sunt protejate împotriva protecţio­nismului.

Dincolo de graniţele americane, UE l-a avertizat pe Trump că bătăliile de pe frontul tarifelor pot duce la „conflicte puternice“.

O amplificare a conflictului comercial ar putea determina Banca Centrală Europeană să-şi regândească politica monetară, potrivit Bloomberg Economics.
Sursa: www.zf.ro

Contact

Social