Avertismentul Corinei Creţu privind riscul de a pierde fondurile europene: Priorităţile se schimbă de la un guvern la altul
Data: 20-11-2018
Comisarul european Corina Creţu a dezvăluit, într-un interviu acordat la jumătatea lunii, multitutindea problemelelor cu care se confruntă România, arătând că o mare parte dintre acestea, inclusiv cele legate de obţinerea fondurilor europene sunt legate de inconstanţa Executivului, care schimbă proiectele, după cum schimbă miniştri.

„Au fost patru prim-miniştri, dar în domenii esenţiale, ca transport, sănătate, la transport am avut şapte miniştri în aceşti patru ani. Deci am avertizat public pentru că este necesar să spun că România trebuie să beneficieze pe deplin de această şansă uriaşă privind concentrarea de fonduri europene nerambursabile, pe care le are la dispoziţie pentru îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a oamenilor. (...) Dar, totuşi, când ai şapte miniştri... Am o scrisoare de anul trecut cu nişte priorităţi pe transport; o altă scrisoare, anul acesta, cu alte priorităţi de transport. Pe infrastructură să schimbi priorităţile de pe-o zi pe alta, de la un guvern la altul, din două în două luni...”, a spus comisarul european într-un interviu acordat România TV. Oficialul a explicat că fiecărui guvern care a venit la putere i-a spus care sunt riscurile privind pierderea fondurilor europene, care este situaţia la zi şi că trebuie accelerată implementarea proiectelor.

„Fiecare guvern care a venit, din prima săptămână, am fost acolo spunând care este, din punctul nostru de vedere, situaţia la zi a programelor operaţionale regionale, care sunt riscurile de pierderi, care sunt, că trebuie accelerată implementarea pe teren, care este important, că am încheiat cu bine 2007-2013, dar că trebuie să accelerăm implementarea pentru această perioadă, că trebuie să ne batem pentru un buget mai nou”, a adăugat Creţu. Pe de altă parte, comisarul european şi-a arătat deschiderea faţă de conducerea politică din România, cerând reluarea discuţiilor „cu cifrele pe masă”. „Vreau să dau un mesaj de prietenie, de ajutor şi faţă de guvern: haideţi să reluăm cu cifrele pe masă toate disputele pe care le-a avut în ultima perioadă.

Cred că este important, este în beneficiul românilor acest lucru. Haideţi să vedem de ce se consideră că fondurile nerambursabile nu ar fi mai bune decât parteneriatele public private. Începem să avem însă pierdere pe proiecte de infrastructură mare din anul 2020, pentru că în acest an consumăm pe fazate, dar având în vedere că proiectele de infrastructură sunt atât de complexe, doi ani de zile nu este o perioadă lungă, deci de aceea este de datoria mea să spun că dacă nu vor depune în curând proiecte, Târgu Mureş - Iaşi..., trebuie să se stabilească care sunt priorităţile, pe care avem această concentrare imensă de bani. De ce să depunem pe proiecte mici doar ca să mulţumim în toate părţile, când lucrurile mari se pot face pe fondurile europene. Aşa au procedat toate statele”, a adăugat Corina Creţu.

Trei guverne în ultimii puţin peste 2 ani

Preşedintele PSD i-a eliminat rând pe rând pe toţi politicienii care l-au incomodat, ajungând la al treilea guvern de când este la putere. Luni, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că schimbă zece miniştri: Ministerul Dezvoltării: Ilan laufer, în locul lui Paul Stănescu; Ministerul Apărării: Gabriel Leş, în locul lui Mihai Fifor; Ministerul Educaţiei: Ecaterina Andronescu, în locul lui Valentin Popa Ministerul Economiei: Niculae Bădălău, în locul lui Dănuţ Andruşcă; Ministerul Muncii: Marius Băudăi, în locul Liei Olguţa Vasilescu; Ministerul Transporturilor: Lia Olguţa Vasilescu, în locul lui Lucian Şova; Ministerul Comunicaţiilor: Alexandru Petrescu, în locul lui Bogdan Cojocaru; Ministerul Tineretului şi Sportului: Bogdan Matei, în locul Ioanei Bran; Ministerul pentru Afaceri Europene: George Ciamba, în locul lui Victor Negrescu; Ministerul Cercetării şi Inovării: Nicolae Hurduc, în locul lui Nicolae Burnete.

Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat schimbarea Olguţei Vasilescu de la Ministerul Muncii, însă a refuzat să semneze numirea sa în funcţia de ministru al Transporturilor. Practic, Olguţa Vasilescu a rămas în afara Guvernului. De asemenea, şeful statului l-a refuzat pe Ilan Laufer pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării.

Surse din PSD au explicat pentru „Adevărul“ că noul ministru al Transporturilor ar putea fi Dragoş Benea, cel care l-a propulsat în Guvern şi pe actualul ministru Lucian Şova. De asemenea, şanse mari pentru Ministerul Transporturilor are şi Mircea Drăghici, trezorierul PSD, unul dintre oamenii de încredere ai lui Dragnea. Potrivit unor surse din PSD, Lia Olguţa Vasilescu nu acceptă să rămână în afara Guvernului. Astfel, singura variantă pentru Liviu Dragnea e să o propună pentru Ministerul Dezvoltării, însă liderul PSD nu e de acord cu această mutare. Din postura de ministru al Dezvoltării, Olguţa Vasilescu ar împărţi bani pentru baronii locali ai PSD, deci puterea sa în partid ar deveni din ce în ce mai mare. Pe scurt, ar deveni o ameninţare pentru Liviu Dragnea.

Contact

Social