Breaking news! Cum se poate amâna plata ratelor? Românii care nu-și pot reeșalona datoriile la bănci
Data: 26-03-2020
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat joi seară că solicitarea pentru suspendarea de la plată a ratelor către bancă poate fi făcută doar până la expirarea stării de urgență din România. Pe de altă parte, Cîțu nu poate spune când va intra măsura efectiv în vigoare.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat joi seară care vor fi condițiile în care cei care au rate la bănci pot solicita plata ratelor.

Astfel, debitorul poate solicita suspendarea plății ratelor între una și nouă luni, dar nu mai mult de data de 31 decembrie 2020.

Măsura de suspendare se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemia de COVID-19.

Cererile se pot face cel mai târziu până la încetarea stării de urgență din România, deci în maxim 2-3 săptămâni.

Cei cu restanțe sunt excluși
Dobânda se capitalizează la soldul debitului, deci se re-eșalonează pe termen lung. Excepția o reprezintă creditele ipotecare, unde perioada poate fi de maxim 5 ani de la momentul suspendării, a precizat ministrul de Finanțe.

Aplicarea ordonanței se va face după momentul în care se vor elabora normale de aplicare, probabil săptămâna viitoare.

Solicitarea se poate face atât on-line, cât și prin telefon. Nu este nevoie de acte adiționale. Măsura se va aplica persoanelor ale căror venituri au fost afectate de pandemie, dar și pentru cei care nu au deja restanțe până la acest moment.

Contact

Social