Modificări drastice la amânarea ratelor: Ratele se pot suspenda fără costuri şi fără dovezi că veniturile au scăzut. Pot beneficia şi restanţierii
Data: 08-04-2020
Senatul a adoptat miercuri o serie de modificări drastice la ordonanţa care amână ratele bancare. Vor putea beneficia de măsură majoritatea românilor cu credite, inclusiv restanţierii, fără să aducă dovezi că au fost afectaţi de criză, iar ei nu vor mai suporta costuri, precum dobânzi sau comisioane, pe durata suspendării ratelor.

Senatul a modificat Ordonanţa Guvernului de amânare a ratelor, ajunsă în Parlament pentru aprobare, astfel încât să ofere condiţii mai avantajoase pentru debitori. Pe scurt, senatorii au adoptat o serie de amendamente care fac ca ordonanţa Guvernului de amânare a ratelor să fie practic identică cu o lege trecută de PSD prin Parlament, ale cărei prevederi au fost sesizate la CCR de către PNL.

Prevederile mai „dulci” adoptate de către Senat miercuri arată că vor putea beneficia de amânarea ratelor toţi românii care doresc acest lucru, deoarece ei nu vor mai trebui să facă dovada că veniturile le-au fost afectate, direct sau indirect, de criza cauzată de pandemie. Totodată, cei care doresc să suspende plata ratelor nu vor avea niciun cost. Asta pentru că Senatul a decis ca dobânzile acumulate pe perioada suspendării ratelor să nu fie cumulate la sold, deci să fie practic „şterse”. Guvernul stabilise că dobânzile amânate se vor adăuga la soldul creditului existent la finalul perioadei de suspendare. Excepţie făceau creditele ipotecare, unde Guvernul a decis că dobânda amânată se va returna eşalonat în 60 de luni de la reînceperea plăţii ratelor. Dobânzile amânate urmau să fie garantate de stat. Acum, Senatul a abrogat complet şi acest articol, din moment ce nu mai există dobânzi pe perioada suspendării ratelor.

„Statul garanta pentru dobânda aceea la credite imobiliare. Din moment ce am eliminat dobânda la dobânda, nu mai avea rost să lase aia în ordonanţă”, ne-au spus surse din PSD. „Noi am spus că vrem să suspendăm inclusiv calcularea dobânzii pe perioada suspendării rambursării creditului, lucru care automat face inutile toate prevederile din articolul 5. Dacă articolul 4, alineatul 2 se abrogă şi nu se calculează dobânzi, nu mai e nevoie de articolul 5, privind garantarea dobânzilor”, ne-a spus şi senatorul Barna Tánczos. Au fost îndulcite şi condiţiile pentru firme, în sensul că ele trebuie să facă dovada scăderii veniturilor cu 15% în martie faţă de ianuarie şi februarie, comparativ cu 25%, cât prevedea Guvernul în ordonanţă. Senatul a mai decis că ratele se vor suspenda până la 31 decembrie, la cerere, prin prelungirea maturităţii creditului şi fără costuri suplimentare. Guvernul prevedea că suspendarea se face la cerere „cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020”.

Totodată, senatorii au decis că măsura se va aplica şi debitorilor cu contracte de leasing operaţional sau financiar. Senatorii au eliminat şi termenul limită de 45 de zile în care debitorii puteau cere amânarea ratelor. Ei au stipulat, în schimb, că obligaţia de plată a ratelor poate fi suspendată la cerere o singură dată, până la data de 31 decembrie 2020. Senatorii au exclus încă de la prevederile privind amânarea ratelor Casele de Ajutor Reciproc şi recuperatorii de creanţe, lăsând doar băncile şi instituţiile financiare nebancare. Actul normativ a fost votat de 85 de senatori, iar 26 au votat împotrivă. Acesta urmează să fie dezbătut şi votat şi în Camera Deputaţilor.

Contact

Social