Stiri Zilnice
Angajaţii se aşteaptă la un 2018 cu mai multă muncă şi mai mult stres, dar mai puţini bani. Schimbările cu impozitarea şi contribuţiile induc pesimism
Data: 06-12-2017
Schimbările legislative în materie de salarizare, impozitare şi contribuţii anunţate pentru începutul anului viitor îi fac pe majoritatea angajaţilor români să nu mai fie la fel de optimişti în privinţa viitorului lor pe piaţa muncii.

Împreună cu elemente percepute a fi negative, specifice companiilor pentru care lucrează, aceste schimbări îi împing pe angajaţi să se aştepte la un an cu mai multă muncă depusă, mai mult stres şi mai puţini bani. Perspectivele şi aşteptările profesionale pentru anul 2018 se regăsesc în Indicele UndeLucrăm de încredere în piaţa muncii din România, care înregistrează o valoare de 37,60 pentru luna noiembrie a acestui an. O valoare sub 50, care reprezintă zona neutră, sugerează o perspectivă mai degrabă pesimistă a angajaţilor asupra condiţiilor generale de pe piaţa muncii, dar şi din interiorul companiilor pentru care lucrează.

Cariere noi la început de an

Potrivit răspunsurilor oferite în cadrul sondajului efectuat de portalul Undelucrăm.ro, anul 2018 va aduce o migrare masivă a forţei de muncă între companiile care îşi desfăşoară activitatea în România. Nu mai puţin de 60% dintre respondenţi au spus că îşi doresc ca în anul ce urmează să îşi schimbe locul de muncă. Deciziile de a părăsi actualul loc de muncă par a fi voluntare, având în vedere că 48,3 % dintre angajaţi nu se tem că vor fi concediaţi în următoarele şase luni. Pentru a putea face cu succes pasul către un alt loc de muncă în anul care urmează, 61,l86 % dintre participanţi au spus că sunt dispuşi să participe la cursuri de specializare.

Un procent relativ mare, 40,9 %, şi-au declarat disponibilitatea de a fi relocaţi în alt oraş decât cel în care se află acum pentru a începe o nouă carieră. Chiar şi aşa, majoritatea participanţilor la sondaj recunosc faptul că le va fi greu să găsească un loc de muncă potrivit pregătirii şi aşteptărilor lor. 44,8 % consideră că în prezent sunt mult mai puţine oportunităţi de angajare decât erau în urmă cu şase luni.

Venituri mai mici din 2018

Hotărârea angajaţilor de a căuta noi oportunităţi în 2018 este alimentată de un cumul de factori care, în opinia lor, le-au afectat şi le vor afecta atât veniturile cât şi dezvoltarea profesională. Pesimismul care se manifestă în rândul forţei de muncă este în primul rând legat de salariu. 61 % dintre angajaţi nu se aşteaptă la niciun fel de mărire a salariului în următoarele şase luni.

Aproape 70 % dintre aceştia se aşteaptă la o evoluţie negativă a veniturilor, exprimându-şi opinia că trecerea contribuţiilor în sarcina lor le va scădea salariul. Nici celelalte componente ale venitului nu îi fac pe angajaţi să se simtă mai încrezători. 52,8 % cred că, pe lângă salariile mai mici pe care le vor avea de anul viitor, vor fi afectaţi şi de un bonus în scădere comparat cu cel de anul trecut. Daca la sfârşitul lui 2016 angajaţii plănuiau deja concediile pentru 2017, acum 55,3 % dintre ei nu mai fac acest lucru, spunând chiar că se aşteaptă să îşi permită mai puţină relaxare anul viitor.

Mediu de lucru dificil

Pe lângă perspectivele sumbre asupra veniturilor, angajaţii români spun că şi mediul de lucru se degradează treptat. 64 % reclamă faptul că pe parcursul ultimelor şase luni volumul de muncă a crescut, pe când sprijinul oferit de companie sau colegi pentru desfăşurarea activităţii a rămas la fel (51%). Chiar şi cu un volum mai mare de muncă, condiţiile de lucru, procedurile sau eficienţa fie au rămas la fel ca şi până acum (41,6 %), fie s-au înrăutăţit (41,8 %). Acest lucru conduce la un volum mai mare de stres, resimţit de 64,5% dintre angajaţi. În ciuda faptului că în ultimul an au evoluat din punct de vedere profesional în cadrul companiilor pentru care lucrează (56,7 %), doar 18,7 % consideră că mai pot avansa pe scara ierarhică la actualul loc de muncă.

Elementele menţionate mai sus îi fac pe 40,3 % dintre angajaţi să nu mai aibă încredere în viitorul companiilor pentru care lucrează. Datele Indicelui UndeLucrăm de încredere pe piaţa muncii sunt extrase din sondajul efectuat în mediul online în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2017. La întrebări au răspuns 1.318 persoane cu vârste cuprinse între 19 şi 45 de ani. Fiecare întrebare a avut trei variante de răspuns.
© 2018 LicitatiaPublica.ro