Stiri Zilnice
Guvern: Neîndeplinirea atribuţiilor în aprovizionarea cu medicamente ar putea duce la plângeri penale/ Tudose: Nu-l schimb pe Bodog
Data: 06-12-2017
Premierul Mihai Tudose a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că ministrul Sănătăţii are o săptămână la dispoziţie să propună modificarea legislaţiei în domeniul aprovizionării cu medicamente, fiind posibil ca neîndeplinirea atribuţiilor în domeniu să se poată solda cu plângeri penale.

”Am avut o întâlnire dimineaţă cu domnul ministru Florian Bodog, cu toţi factorii responsabili sau care ar fi trebuit să fie responsabili în domeniul aprovizionării cu medicamente a acestei ţări. Eu rămân la opinia mea că nu toţi sunt foarte responsabili şi am convenit cu domnul ministru că de astăzi nu mai este loc de explicaţii şi că nu există nicio explicaţie pentru un deces într-un spital cauzat de lipsa unui medicament”, a declarat Mihai Tudose.

Premierul i-a dat o săptămână lui Bodog să modifice legislaţia astfel încât în cazurile grave de neîndeplinire a atribuţiilor în domeniul aprovizionării cu medicamente să se meargă până la sancţiuni penale.

”Partea cea mai blândă este plecarea acasă mergând până la plângere penală pentru neînfăptuirea obligaţiilor de serviciu pentru cei responsabili. Cu schimbări legislative acolo unde este cazul... O săptămână, domnule ministru, pentru a regla aceste lucruri! Vă aduc aminte că nu acceptăm prelungiri de termen”, a mai spus Tudose.

Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o OUG pentru suspendarea pe termen limitat a taxei de clawback pentru produsele din plasmă, decizia fiind luată miercuri, în timpul întâlnirii pe care premierul Mihai Tudose a avut-o cu reprezentanţii MS, CNAS, ANM şi a distribuitorilor de imunoglobulină.

”S-a hotărât că săptămâna viitoare se va propune o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piaţă. Cel mai rapid, se pare că chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce înseamnă că ar trebui să acopere necesarul pentru cel puţin o lună pe imunodeficienţe şi urgenţe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse cel puţin 2.000 de flacoane de acelaşi distribuitor, din februarie, martie să mai intre un distribuitor, iar din iunie încă doi. (...) Deci veştile sunt bune dacă vor fi aceste angajamente vor fi respectate”, a declarat medicul Alexis Cochino.

La întâlnirea de la Guvern au participat premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, reprezentanţi de la ANM, Unifarm şi CNAS, precum şi reprezentanţi ai distribuitorilor de imunoglobulină.

O femeie de 69 de ani a murit, sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină. Reprezentanţii spitalului susţin că au trimis comanda de imunoglobulină în 20 octombrie, însă nu au primit nimic până în prezent.
© 2018 LicitatiaPublica.ro