Stiri Zilnice
Achizițiile, principala mișcare din industria medicală privată
Data: 17-02-2017
Achiziţii, extinderi, parteneriate. Aşa putem caracteriza, pe scurt, piaţa serviciilor medicale. Și anul trecut, şi anul acesta.

Piaţa serviciilor medicale private a fost caracterizată prin mişcări îndrăzneţe, în ultimii ani, achiziţiile fiind principala activitate pentru jucătorii mari. MedLife, Medicover sau Regina Maria sunt doar câteva nume care s-au remarcat prin preluarea altor companii, mai mici. Această tendinţă, va continua şi în 2017? Până una alta, să analizăm pe rând câteva din evenimentele importante petrecute în 2016.

Familia Marcu, mai multe achiziţii

De departe, grupul MedLife, deţinut de familia Marcu, a întrecut orice aşteptări: până acum, a derulat 15 achiziţii, în linie cu ţinta privind listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Mai mult, reţeaua a anunţat că va vinde pe bursă un pachet de până la 44% din acţiuni, care reprezintă participaţiile deţinute de acţionarii minoritari ai companiei.

Primul anunţ din 2017 a fost achiziţionarea pachetului majoritar de 80% din Almina, companie de servicii medicale prezentă pe piaţă cu opt centre medicale. La scurt timp, a venit cu un nou anunţ: achiziţia Anima, cu peste 200 de angajaţi. Iar dacă ar fi să ne oprim la 2016, au fost anunţate mai multe preluări, între care reţeaua de laboratoare Diamed Center şi pachetul majoritar din grupul de firme Dent Estet, lider pe piaţa serviilor de stomatologie. „Dacă în 2015 am finalizat şase tranzacţii locale cu investiţii de peste 5 milioane de euro, în 2016 valoarea bugetului alocat doar achiziţiilor s-a mărit semnificativ, având ca strategie consolidarea poziţiei de lider la nivel naţional, diversificarea portofoliului de servicii şi optimizarea activităţii pe segmentele de business existente”, spunea la începutul anului trecut Mihai Marcu, preşedinte CA MedLife.

Medicover şi Regina Maria

Și Medicover are un plan pentru extinderea reţelei în prima jumătate a acestui an, însă nu a publicat informaţii amănunţite vizavi de acest subiect. În 2016, compania a cumpărat clinica Doctor Luca din Piteşti. ”Tranzacţia se adaugă investiţiilor de aproximativ 2 milioane de euro pe care Medicover le-a realizat în prima parte a acestui an”, au punctat reprezentanţii companiei la momentul achiziţiei, în toamna anului trecut.

Un alt concurrent, Regina Maria, a mizat pe achiziţii în 2016, ţinta fiind consolidarea reţelei la nivel naţional. În 2016, compania a preluat Centrul Medical Dr. Grigoraş, o afacere cu trei centre, în Timişoara şi Lugoj, precum şi Centrul Medical Helios din Craiova. Aceste achiziţii au fost completate cu spitalul Ponderas, o afacere înfiinţată în 2011.

Diaverum şi Affidea

Iar exemplele pot continua. În prima parte a anului trecut, grupul Diaverum, prezent pe piaţa serviciilor de dializă, a cumpărat International Healthcare Systems, dar şi segmentul de nefrologie a Inter Health System, ca parte a strategie de dezvoltare pe termen lung. Compania nu a anunţat, până acum, ţintele pe care le doreşte în 2017.

O altă tranzacţie importantă a fost bifată de Affidea, prin preluarea reţelei de clinici Hiperdia, estimată la câteva zeci de milioane de euro. Cumva, această măsura schimbă clasamentul între cei mai puternici jucători din piaţă, rezultatele urmând să se vadă anul acesta.

Cu siguranţă, achiziţiile vor continua şi în 2017, însă principalii jucători nu au dat, încă, informaţii amănunţite, păstrând detaliile pentru momentul în care contractile sunt parafate. Un lucru este sigur, însă: bugetele vor depăşi zeci de miloane de euro.
© 2018 LicitatiaPublica.ro