Stiri Zilnice
Autoritatea Sanitar Veterinară rupe în sfârșit tăcerea! Adevărul despre pesta porcină
Data: 09-08-2018
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) ia atitudine în contextul valului de acuzații care au curs cu privire la evoluția pestei porcine. Oficialii instituției au transmis un mesaj prin care au dorit să aducă lămuririle necesare pe acest subiect.

În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, ANSVSA face următoarele precizări:

Crescătorii de porci, operatorii din industria de profil, asociaţiile de vânători şi pescari, gestionarii fondurilor de vânătoare şi instituţiile cu atribuţii în prevenirea şi gestionarea Pestei Porcine Africane au fost informaţi şi avertizaţi în permanenţă asupra riscurilor şi efectelor acestui virus.

Urmare a evoluţiei pestei porcine africane în Ucraina şi Republica Moldova şi a apropierii focarelor de graniţa cu România, respectiv sfârşitul anului 2015 şi începutul anului 2016, până în prezent, ANSVSA a transmis în teritoriu 67 de note de serviciu şi a organizat, în toată ţara, 530 de informări şi instruiri cu crescătorii de suine din sectorul comercial şi necomercial, medicii veterinari de liberă practică, responsabilii fondurilor de vânătoare, ai asociaţiilor de vânători şi ai direcţiilor silvice.

La aceste informări şi instruiri au participat din partea companiilor şi asociaţiilor de profil, de regulă, medici veterinari cărora le-au fost prezentate riscurile răspândirii pestei porcine africane, măsurile care trebuie respectate şi implementate pentru controlul şi combaterea virusului. Prin urmare, operatorii din industria de profil şi crescătorii de porci au avut la dispoziţie, în mod nediscriminatoriu, toate informaţiile necesare pentru a fi în măsură să-şi ia propriile decizii de management.

Fermele şi crescătorii de porci, operatorii din industria cărnii, asociaţiile de vânători, medicii veterinari de liberă practică au avut şi informaţiile necesare şi instrucţiunile de combatere a pestei porcine africane la timp, aşa încât deciziile pe care le-au luat în privinţa măsurilor de sacrificare, prevenire şi combatere a răspândirii virusului au fost în deplină cunoştinţă de cauză.

Drept dovadă a participării reprezentanţilor companiilor de profil la aceste instruiri ataşăm procesele verbale ale tuturor întâlnirilor organizate de către ANSVSA, pe fiecare judeţ, fapt confirmat de semnăturilor reprezentanţilor legali ai companiilor din domeniu şi care au participat la instructaje. Aceste documente demonstrează fără echivoc faptul că autorităţile statului au informat din timp, corect şi nediscriminatoriu toţi operatorii din industria de profil asupra riscurilor pestei porcine africane şi a măsurilor pentru controlul şi combaterea răspândirii virusului.

De exemplu, în judeţul Tulcea, au fost organizate 24 de astfel de şedinţe de informare în perioada 2016-2018, din care 12 în cursul acestui an, la care au participat inclusiv medicii veterinari ai fermelor de porci în care, ulterior, a pătruns virusul pestei porcine africane.

În plus faţă de organizarea acestor instructaje, ANSVSA a derulat o intensă campanie de informare publică referitoare la efectele şi combaterea răspândirii acestui virus prin anunţuri, comunicate şi informări de presă, precum şi prin postarea mai multor materiale de informare publică în sediile DSVSA judeţene, primării, aeroporturi, porturi maritime, pieţe.
© 2019 LicitatiaPublica.ro