Stiri Zilnice
Ce se întâmplă cu cardurile, țigările și permisele de conducere după BREXIT
Data: 13-09-2018
Guvernul britanic a publicat joi o a doua serie de note tehnice privind riscurile pe care le-ar presupune un eventual eşec de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană pentru perioada de după Brexit, precum şi soluţiile pe care le preconizează.

Dacă în primul set de note erau enumerate în principal creşterea costurilor bancare şi a birocraţiei, a doua serie are în vedere, în primul rând, perspectiva ca permisele de conducere să-şi piardă valabilitatea.

Astfel, permisul de conducere britanic ar putea să nu mai fie suficient pentru a călători în Uniune, avertizează guvernul de la Londra, subliniind că cetăţenii britanic ar putea fi obligaţi să obţină un permis internaţional.

Mai mult, călătorii vor fi nevoiţi să se asigure că actele au o valabilitate mai mare de şase luni, pentru a nu risca să li se refuze intrarea în spaţiul Schengen.

Totodată, renunţarea la tarifele suplimentare plătite de utilizatori pentru a suna din străinătate, valabilă din iunie 2017 în cadrul UE, "nu le va mai putea fi garantată" britanicilor, a subliniat guvernul de la Londra, menţionând că ar putea decide limitarea creşterii tarifelor.

În acelaşi timp, demersurile vizând reglementarea unor dispute transfrontaliere cu caracter familial, cum sunt divorţurile, sau cu caracter comercial ar putea deveni mai complicate şi mai costisitoare, având în vedere mai ales că instanţele europene ar putea să nu recunoască deciziile celor din Marea Britanie.

De asemenea, britanicii s-ar putea confrunta cu o "creştere a costurilor şi cu proceduri mai lente" în ce priveşte tranzacţiile cu continentul, iar "costul folosirii cardurilor bancare între Marea Britanie şi UE riscă să crească".

În aceeaşi ordine de idei, consumatorii care fac achiziţii online s-ar putea trezi cu costuri mai mari, întrucât coletele livrate în Regatul Unit nu vor mai putea cere TVA redus.

Şi companiile care fac comerţ cu UE ar putea fi confruntate cu o majorare a costurilor, din cauza taxelor vamale şi a birocraţiei suplimentare. La fel, testele de produse efectuate de organisme certificate din Regatul Unit ar putea să nu mai fie recunoscute şi să necesite efectuarea de noi teste, de către un organism certificat din Uniune.

În privinţa serviciilor financiare, Londra îşi avertizează clienţii din Spaţiul economic european (SEE) că nu vor mai putea apela la serviciile unei bănci de investiţii din Marea Britanie dacă acordurile transfrontaliere îşi pierd valabilitatea. Băncile vor putea evita perturbările de activitate înfiinţându-şi filiale în UE, ceea ce au şi început să facă.
© 2019 LicitatiaPublica.ro