Stiri Zilnice
Gordon Brown, premierul britanic care a trecut ţara prin criza financiară din 2008, lansează un avertisment sumbru: „Ne îndreptăm ca somnambulii spre o viitoare criză. Am rezolvat lucrurile mici, dar nu ne-am ocupat de problemele adevărate”
Data: 13-09-2018
Fostul premier britanic, Gordon Brown, avertizează că lumea este pe marginea prăpastiei şi că se îndreaptă spre o nouă criză financiară, deoarece guvernele nu au reuşit să rezolve problemele majore care au dus la dezastrul financiar de acum zece ani, potrivit Reuters.

Gordon, care era liderul Marii Britanii atunci când prăbuşirea uneia dintre cele mai mari bănci americane de investiţii, Lehman Brothers, a declanşat cea mai mare criză economică de la Războaiele Mondiale şi până în prezent, susţine că lumea nu mai are lideri şi că intră într-o perioadă de vulnerabilitate.

„Ne îndreptăm ca somnambulii spre o viitoare criză”, spune Brown, 67 ani, pentru The Guardian. „Vom trece printr-o trezire bruscă şi vom realiza escaladarea riscurilor, însă trăim într-o lume fără lideri”.

Brown susţine că economia globală a eşuat în încercarea de a implementa un sistem de urgenţă şi un mod de a monitoriza fluxurile de capital, încât este încă imposibil de urmărit traiectoria tuturor împrumuturilor din lume şi condiţiile acestora.

„Am rezolvat lucrurile mici, dar nu ne-am ocupat de problemele adevărate”, spune Brown, care a fost premierul Marii Britanii în perioada 2007 – 2010.

Brown spune că acţiunile luate împotriva fărădelegilor financiare nu sunt suficiente şi că majoritatea băncilor mari, de importanţă sistemică, se aşteaptă să fie din nou salvate de guvernele lor în eventualitatea unei noi crize.

„Penalizările pentru astfel de fărădelegi nu au fost crescute suficient”, spune el. „Frica bancherilor că ar fi încarceraţi pentru comportament deviant în piaţă nu există. Nu a fost un mesaj destul de puternic trimis de guverne pentru a anunţa băncile că nu vor mai fi salvate şi că nu şi-au pus casele în ordine”.
Sursa: www.zf.ro
© 2019 LicitatiaPublica.ro