Stiri Zilnice
Avertizare de la Isărescu: Dacă majorările salariale vor fi exagerate, vor împinge şi mai mult preţurile în sus
Data: 08-11-2018
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a explicat, joi, de ce, în următoarea perioadă, un risc ridicat de creştere a inflaţiei îl reprezintă condiţiile de pe piaţa muncii.

„Dacă vor fi exagerate, depinde la ce te gândeşti, când foloseşti cuvântul exagerat - care este grupa de personal bugetar, ce pondere au în total cheltuieli bugetare, cum le compensezi -, vor împinge şi mai mult preţurile în sus. Cam acestea sunt riscurile, dar, mai întâi să le vedem (n.red. - majorările salariale anunţate pentru bugetari, anul viitor)”, a subliniat Mugur Isărescu, joi, la prezentarea „Raportul asupra inflaţiei”, ediţia noiembrie 2018.

Guvernatorul BNR a mai susţinut că doi factori importanţi influenţează majorarea salariilor în România: necorelarea dintre calificările disponibile pentru potenţiali angajaţi şi cele de care au nevoie companiile.

„Piaţa muncii rămâne tensionată. Este o preocupare pentru noi, cred că este o preocupare pentru toţi din această ţară, şi pentru oamenii de afaceri, sectorul corporatist, întreprinderi mici şi mijlocii, şi pentru factorii decizionali. Tensiunile de pe piaţa muncii pot fi ele elemente de împingere a salarilor în plus, dincolo de creşterea de productivitate. Aceasta este o chestiune, care trebuie să ne preocupe. Sunt legate şi de migraţie, dar nu numai. Indicatorul din dreapta ne mai arată, că avem un indicator de necorelare a calificărilor de pe piaţa muncii destul de îngrijorător. Nu se corelează calificările cu necesităţile angajatorilor şi aceasta alimentează ritmul infernal de creştere a salariilor”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul a reamintit că a afirmat, recent, că, din cauza migraţiei, România este într-o situaţie dilematică.

„Chiar dacă nu s-ar majora salariul minim sau n-ar interveni Guvernul în acest sens, tensiunile de pe piaţa muncii, pe cele două paliere – că există o lipsă generală de forţă de muncă, adică migraţie, şi diferenţe salariale dintre noi şi cei unde migrează forţa de muncă şi doi, datorită necorelării, oferta de piaţa muncii nu este corelată cu cererea. Două probleme structurale. Este posibil să avem abateri de la corelaţia la care ţinem, cea între productivitate şi salariale, determinată de presiunile de pe piaţa muncii, nu numai din majorarea salariului minim”, a detaliat Isărescu.

Guvernatorul BNR a subliniat că, în aceste condiţii, este înţelept să nu fie agravată situaţia. „Comentariul meu se opreşte aici. Discutaţi cu oricare angajator - are probleme şi cu salariul minim şi cu forţa de muncă”, a mai spus Isărescu.

În acest context, reprezentantul Băncii centrale a descris că negocierile dintre companii şi angajaţii care au plecat în străinătate sunt tensionate şi că, în ciuda unor salarii propuse mai ridicate decât cel minim, aceştia tot nu se reîntorc. „Problema aceasta structurală nici nu ştiu de unde să o apuc. (...) Nici nu ştiu cum este mai bine”, a concluzionat Isărescu.
© 2019 LicitatiaPublica.ro