Stiri Zilnice
Guvernul a adoptat noul buget! Scandal și revolte în țară. De unde s-au tăiat bani
Data: 08-02-2019
Chiar dacă nu se afla pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a guvernului, bugetul public pe anul 2019 a fost adoptat cu puțin timp în urmă și urmează să fie trecut prin Parlament.

"Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părţile relevante şi am avut trei piloni principali în vedere, sănătatea, educaţi şi investiţiile publice. De asemenea, am alocat 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor luate de România faţă de partenerii NATO. De asemenea, pentru Ministerul Fondurilor, în premieră am alocat 2,3 miliarde lei, din care credite bugetare alocate fondurilor europene. Valoarea PIB va depăşi 1.000 miliarde lei. Deficitul bugetar va fi păstrat. la 2,5% din PIB", a declarat Viorica Dăncilă.

Bugetul crează dezbateri intense. Spre exemplu, acesta a fost alcătuit pe o creştere economică de 5.5%, criticii spunând că această predicţie este mai mult decât optimistă. Nu mai departe de ziua de ieri, Comisia Europeană preconiza pentru România o creştere de doar 3.8%, cu o inflaţie de 3.3%.

Nu doar că guvernul României nu este de acord cu deficitul prognozat de Comisia Europeană, dar Viorica Dăncilă & comp. se angajează ca acesta va fi chiar mai mic decât în 2018:

Printre cei mai vehemenţi contestatari se numără şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, care susţine că actualul buget loveşte deopotrivă în votanţii de stânga şi în cei cu profesii liberale:

„Cei pe care îi loveşte acum Dl Dragnea prin tăierea furibundă a Bugetului Primăriei Capitalei cu 25% nu sunt numai prezumtivii votanţi de stânga. Ci sunt şi cei care au profesii liberale şi chiar şi cei care au venituri mai mari”, a scris primarul general al Capitalei pe Facebook.


Pe de altă parte, printre domeniile prioritate cu cele mai mari creşteri ale bugetului se numără Sănătatea, Educaţia şi investiţiile:
© 2019 LicitatiaPublica.ro