Stiri Zilnice
Mircea Coșea: „O să ajungem în cinci ani să nu mai putem să mișcăm nimic în România”
Data: 12-04-2019
Profesorul Mircea Coșea spune că România ar trebui să înceapă investiții de câteva milioane de euro până la jumătatea anului, pentru a-și păstra creșterea economică. Iar creșterea salariilor și pensiilor nu poate continua până când nu este rezolvată problema deficitului bugetar.

„Este un an pe care eu îl consider anul de verificare a modelului economic pe care coaliția de guvernare îl pune în practică. Au crescut salariile și pensiile, dar acest model nu poate continua dacă nu e pus în legătură cu rezolvarea problemei deficitului bugetar, în special al balanței comerciale, până la mijlocul anului”, spune Mircea Coșea.

Profesorul atrage atenția că, până la jumătatea anului, ar trebui să fie începute investiții de câteva milioane de euro în România, pentru a se păstra creșterea economică din ultimii ani.

„România își exportă creșterea economică, noi cumpărăm produse din străinătate. România are nevoie până la jumătatea anului să înceapă investiții de câteva miliarde de euro”, este de părere acesta.

„Speranța mea a fost ca OUG 114 să aducă pe toată lumea la masa discuțiilor, s-a și întâmplat, dar foarte dificil. Ordonanța a fost dată fără să fie foarte bine evaluată. Ea ar fi trebuit să fie discutată înainte. Românii, cei care au credite la bănci, ar trebui să fie atenți la felul în care se calculează Roborul, la vechea formă și noua normă. Băncile nu sunt instituții de binefacere, dacă nu rambursezi în termen, ai pierderi mai mari decât dacă nu luai credit”, a adăugat Coșea.

Profesorul trage un semnal de alarmă și în legătură cu criza de pe piața forței de muncă, avertizând că în cinci ani „s-ar putea să nu mai mișcăm nimic în România” din acest motiv: „Nu există muncitori în România, problema demografică nu o discută nimeni. O să ajungem în cinci ani să nu mai putem să mișcăm nimic în România”.
© 2019 LicitatiaPublica.ro