Stiri Zilnice
Comisia Europeană somează România să oprească exportul a 70.000 de oi către state arabe
Data: 11-07-2019
Comisarul european Vytenis Andriukaitis i-a solicitat ministrului Agriculturii Petre Daea să stopeze exportul a 70.000 de ovine către state arabe, în urma apelurilor unor organizaţii pentru protecţia drepturilor animalelor. În replică, premierul Viorica Dăncilă a declarat că începem exportul.

Potrivit comisarului european, animalele urmează să fie încărcate pentru o navă a companiei Kuweit Livestock Transport & Trading (KLTT) şi urmează să fie transportate către Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, pentru „Festivalul sacrificiului”, care are loc în august. Solicitarea vine ca urmare a unor apeluri are organizaţiilor pentru drepturile animalelor, precum Eurogrupul pentru Animale. Comisarul susţine că a primit filmări care ilustrează condiţiile teribile în care animalele vii au fost transportate în această vară către Golful Persic. Andriukaitis atrage atenţia asupra faptului că animalele vor fi expuse unor temperaturi extreme, iar prevederile legale din domeniu interzic transportul acestora în astfel de condiţii.

„Având în vedere previziunile meteo din regiunea Golfului Persic pentru luna iulie, unde temperaturile vor atinge 46 de grade Celsius şi ţinând cont de faptul că măsurile anunţate de ministerul dvs în aprilie nu au fost puse în practică, din nefericire, vă cer, ca un gest de responsabilitate, să blocaţi imediat exportul oilor în Golful Persic”, se arată în scrisoare. Oficialul european precizează că a mai atras atenţia autorităţilor române asupra unor situaţii similare, şi că a primit asigurări că legislaţia română va fi modificată pentru a preveni astfel de cazuri.

De asemenea, el susţine că a primit asigurări personal de la ministrul Petre Daea. KLTT este un mare exportator de ovine din Australia, iar anul trecut a fost subiectul unui scandal major adus în atenţia mass-media de către Animals Australia. Potrivit unui raport al organizaţiei Eurogrupul pentru Animale, compania este responsabilă pentru decesele în timpul transportului naval a peste un milion de animale.

Dăncilă susţine exportul

Viorica Dăncilă a anunţat însă joi, într-un interviu la DCnews, că începem exportul de ovine în ţările arabe. „Am fost în Emirate şi în Kuweit, apoi în Qatar. Relaţiile cu ţările din Golf sunt relaţii vechi pentru România. Deja cunoşteam persoane din aceste state şi m-a ajutat acest lucru când am devenit premier. Am vazut o posibilitate de a merge acolo cu produsele românesti, e o piaţă mare de desfacere, am mai vazut şi o posibilitate de investiţii majore în România. Discuţiile pe care le-am avut pot avea o finalitate.

Voi face o nouă vizită în Qatar pentru semnarea unor contracte. Când vorbim de investiţii strategice, trebuie să găseti parteneri care sunt dispuşi să investească în România. Eu sunt o fire pragmatică şi e timpul să finalizăm toate aceste discuţii. Chiar ieri am primit o adresă în care ni se solicitau lunar 30 de mii de capete de oi, deci începem exportul către aceste ţări”, a spus Dăncilă, potrivit Hotnews.
© 2019 LicitatiaPublica.ro